18 Ani Experienta in Bucataria Indiana Bucătar Sef Arun Kumar Decor Romantic

Articole în presă

Ne-am grabit sa luam parte la deschiderea celui mai nou restaurant indian din Bucuresti, mai ales ca ne numaram de multa vreme printre admiratorii proprietarului-bucatar sef, domnul Arun Kumar. Nu mica ne-a fost incantarea cand am vazut ca experienta sa indelungata in domeniu si-a spus atat de stralucit cuvantul, iar felurile de mancare preparate de el sunt mai bune ca oricand.

De cati ani lucrati ca bucatar?

Sunt deja aproape 20 de ani, dintre care 14 in Romania. Pot sa spun ca am lucrat in aproape toate restaurantele indiene din Bucuresti.

Cand v-ati dat seama ca aceasta este meseria pe care doriti sa o urmati?

Chiar dupa ce am terminat scoala generala. Aceasta era singura meserie care imi permitea sa calatoresc in diferite tari, asa ca am inceput scoala de bucatari in India, iar cursurile au durat 3 ani. Imediat dupa aceea am plecat la Singapore, unde am lucrat un an si jumatate.

Cum de ati ales tara noastra? Cum ati ajuns în Romania?

Cand s-a terminat contractul cu cei din Singapore, m-am intors cateva luni in India si apoi cineva mi-a oferit posibilitatea sa deschid primul restaurant indian din Bucuresti. Asta se intampla in 1995.

Ce înseamna bucataria indiana? Care sunt mancarurile traditionale?

La fel ca in cazul multor altor bucatarii ale lumii, aici nu exista limite, nici in privinta felurilor de mancare, nici in cea a mirodeniilor folosite. Exista sute de soiuri de mirodenii, mii de feluri de mancare si combinatii, de la supe si ciorbe la aperitive (chiftele de ceapa, rulada de pui etc.). Restaurantul nostru se bazeaza pe mancarea specifica regiunii nordice unde se prepara mancaruri mai picante. Servim mai ales carne de pui, de miel, fructe de mare, peste, preparate vegetariene sau legume pregatite in diferite feluri. Importam din Anglia aceste legume, deoarece acolo gasim toate produsele necesare in bucataria indiana. In plus, acestea respecta standardele Uniunii Europene si au trecut toate testele calitatii. Engezii le importa la randul lor din India, insa pentru noi e mai dificil sa facem asta deoarece birocratia este foarte mare si sunt multe hartii necesare, fiecare produs trebuie sa fie supus unei analize si sa aiba certificat de calitate.

Ce parere aveti despre bucataria romaneasca? Ati învatat sa preparati ceva specific romanesc?

Da, foarte multe. Sincer sa fiu, pentru clienti si invitati gatesc mancare indiana, insa mie, personal, imi place mancarea romaneasca. Dupa-amiaza, de exemplu, mananc o ciorba, o tocanita… Asa cum va spuneam, toate bucatariile lumii sunt diversificate, iar cea romaneasca nu face exceptie de la regula.

Din bucatariile lumii, în afara de cea indiana si de cea romaneasca, ce alta bucatarie va place sau va atrage în mod deosebit?

Stiu sa gatesc mancare arabeasca, mexicana, chinezeasca, insa dupa mancarea indiana si cea romaneasca, cel mai mult imi place bucataria tailandeza.

Cat de mare este diferenta între bucataria indiana si cea thailandeza?

Folosesc aproximativ aceleasi ingrediente, dar difera modul în care sunt folosite. In general noi prajim ingredientele, mai ales condimentele, in timp ce ei le fierb in supe si alte feluri de mancare. Ei mananca foarte picant, dar bucataria indiana nu inseamna neaparat picant, ci aromat. Fiecare mirodenie are alt efect in mancaruri.

Care credeti ca trebuie sa fie calitatile principale ale unui bucatar profesionist?

Nu pot sa va spun cateva reguli fixe. Cred ca in primul rand trebuie sa fie muncitor si pasionat de ceea ce face. Eu, personal, sunt de 14 ani in Romania si am ajuns sa cunosc multi oameni, multe personalitati din viata publica si pot spune ca am facut de-a lungul timpului un studiu cu ajutorul lor. Niciodata nu ii intrebam cum li s-a parut mancarea, ci daca mai vor altceva. Fiecare cu poftele… Imi spuneau: „Uite, as vrea sa mananc pui cu ceapa, rosii, ardei iute… Sa fie picant si dulce…” In timp ce vorbeam cu clientul automat imi imaginam ce mancare doreste el. Dupa ce preparam exact ce imi ceruse ma intorceam la masa si il intrebam cum a fost, rugandu-l sa imi dea note… Sa spunem ca obtineam un 7 sau un 8, atunci vedeam ce i-a lipsit, ce nu am facut si aveam grija ca a doua oara sa primesc un 10. Intotdeauna am obtinut nota 10 de la clientii mei, oriunde am lucrat, si de asta au revenit mereu la mine. Acelasi lucru sunt sigur ca se va intampla si aici.

Care este conceptul noului restaurant?

Este primul meu restaurant propriu, la care am lucrat de la cap la coada. Pana acum am lucrat pentru altii si am invatat cum merg lucrurile. Zona aleasa (Pipera) are mult potential pentru ca aici vin multi straini si este una din principalele zone rezidentiale ale Capitalei. Bucataria indiana este receptata deocamdata in Romania ca fiind exclusivista, insa restaurantul nostru nu este foarte scump. Meniul este in principal unul traditional indian, iar ingredientele sunt autentice.

Cu ce vine nou, cu ce se diferentiaza Agra Palace de alte restaurante indiene din tara?

Un restaurant nu inseamna numai mancare. El trebuie sa fie un loc confortabil pentru clienti, cu o ambianta placuta, muzica pe masura… Ospatarii trebuie sa fie nu doar amabili, ci si prietenosi, calmi, politicosi. In plus, alte restaurante nu ofera atatea servicii. Avem un salon pentru petreceri, saloane separate,un salon de mese pentru fumatori si una pentru nefumatori. Daca un client nu are loc, poate sa stea la bar pana se elibereaza. Pentru oamenii de afaceri avem sus un salon cu trabucuri si coniac, unde pot discuta in voie, simtindu-se ca niste adevarati domni. Mai avem si o camera pentru copii, unde acestia se pot juca in timp ce parintii mananca sau, daca vor sa stea la masa, am comandat scaune speciale pentru ei, astfel incat sa stea comod. La vara vom avea doua terase deschise si, in curtea din spate, un loc pentru barbecue. Cred ca am incercat cu succes sa intampinam toate nevoile clientilor si sa ii facem sa se simta cat mai bine aici.

Care este reactia consumatorului din Romania fata de bucataria indiana?

Sunt din ce in ce mai multi romani care incearca mancarea indiana, iar atunci cand un client nu cunoaste un fel de mancare, ii explic despre ce e vorba. De multe ori ii rog sa incerce mancaruri noi. Romanilor nu prea le este pe plac carnea de miel, insa eu le spun sa incerce si, daca tot nu le place, le pregatesc altceva. Avem 120 de feluri de mancare si mai facem si la cerere, asa ca oamenii care vin la noi pot incerca de fiecare data altceva. Acum 14 ani romanilor le era frica sa manance picant, insa acum cer din ce in ce mai picant. Tot incercand diverse feluri de mancare, au ajuns la o suportabilitate de 100%, ceea ce pana si pentru mine sau pentru un indian obisnuit este foarte mult.



Comenzi online prin