Adriana Popescu, o foarte buna prietena de-a noastra a scris un articol interesant despre restaurantul indian Agra Palace in revista “Fod&Bar”, atat in varianta online cat si in revista tiparita. Mai jos puteti citi despre povestea Agra Palace, despre Arun Kumar, decorurile, aromele si atmosfera pe care le regasiti  la noi ori de cate ori ne vizitati.

Dupa ce a lucrat pentru mai toate restaurantele indiene importante, Arun Kumar, unul dintre primii chef-i indieni din Romania, a decis ca e momentul sa isi deschida propria locatie.

Arun Kumar este in Romania de mai bine de 15 ani, timp in care a lucrat in cele mai cunoscute restaurante indiene precum Taj Peles, Saheb, Barka Saff ron sau Taj. In urma cu un an, a inchiriat o vila impunatoare, de peste 1.000 de metri patrati, pe doua niveluri, in zona Pipera-Tunari, pentru a-si amenaja un restaurant asa cum si-a dorit intotdeauna. Ca acasa.

De la decorul in nuante calde de auriu si rosu, picturile murale executate manual cu motive specifi ce indiene, avand ca element central elefantul – eternul simbol al intelepciunii si puterii in India -, matasurile vaporoase si candelabrele cristaline, pana la bucatele elaborate, care combina aromele inconfundabile ale condimentelor indiene, restaurantul Agra Palace ofera clientilor sai o bucatica in miniatura a Indiei. Și in timp ce clientii indieni vin aici pentru a regasi caldura si familiaritatea de acasa, romanii se dovedesc si ei receptivi la bucataria si traditiile hinduse. “Romanilor le place noutatea, vor sa guste preparatele indiene. Le place bucataria noastra, unele persoane au ajuns chiar sa manance mai picant si mai condimentat decat indienii”, spune Arun.

Bucatarie cu imaginatie

Din tara celor o mie de condimente, Arun a adus la Agra Palace cele mai cunoscute retete purtate de invaziile mogule cu sute de ani in urma. Preparatele din carne la cuptorul de lut tandoori, marinate in condimente si puse la macerat timp de 6-12 ore, renumitele frigarui in tepusa, precum Goscht ki seekh – kebab indian de miel, specialitatile din miel (“goscht”), pui (“murgh”), peste si fRucte de mare, supele (“shorba”), mancarurile vegetariene “shakahari”, plus o serie de deserturi insiropate si cremoase alcatuiesc un meniu stufos, de peste 120 de preparate. La acestea se adauga multe alte feluri de mancare gatite la cererea clientilor pentru ca in bucataria indiana nu exista limite de imaginatie.

Ceea ce defineste si da gustul bucatariei indiene sunt condimentele si arta combinarii lor. Sunt sute de arome, mirodenii si combinatii, fiecare cu savoarea ei unica. Chimenul, coriandrul, cardamomul verde si negru, piperul verde si negru, scortisoara, turmericul, ghimbirul, menta, usturoiul si alte ierburi aromatice sunt numai cateva dintre aromele nelipsite din bucataria indiana, fi ecare cu rolul sau bine defi nit intr-o reteta sau alta. O selectie de 13 feluri de paine si deserturile insiropate si cremoase completeaza meniul indian. Acestuia i se adauga si o lista de preparate din bucataria internationala: antreuri, feluri principale, salate, garnituri si deserturi.

Momentul potrivit

O asemenea lista de bucate cere si o desfasurare de forte pe masura; Arun este chef-ul, insa are inca 8 ajutoare in bucatarie si alte 10 persoane pentru servire. Decizia de a infiinta restaurantul in plina criza a fost un gest curajos, dar necesar, crede chef-ul indian. “La un moment dat, tot trebuia sa fac locatia mea proprie. Daca astepti momentul po trivit, nu va veni niciodata. In plus, chiar daca este criza, sunt clienti fideli care ies tot timpul la restaurant. Poate ca ies sau consuma mai putin ca altadata, dar nu isi schimba atitudinea foarte mult din cauza crizei. Fiind obisnuiti sa manance in oras, nu vor incepe acum sa gateasca acasa”, isi arata Arun optimismul.

Complementar

Restaurantul are un spatiu generos, de peste 1.000 de metri patrati si 250 de locuri, impartite in mai multe incaperi: salonul de la parter pentru nefumatori (40 de locuri), salonul de la etaj (inca 40 de locuri), plus un separeu pentru 10 persoane, un salon de coniac si trabuc de pana la 20 de locuri si un salon pentru evenimente de peste 80 de locuri. Pe timp de vara, terasa inverzita, cu loc amenajat pentru barbeque, poate gazdui peste 80 de persoane.

Meniul

Restaurantul propune clientilor sai un meniu care cuprinde 120 de preparate cu specific indian: 2 supe, 5 aperitive, 10 specialitati la cuptorul de lut, 10 preparate din pui, 10 din miel, 8 din peste si creveti, 7 salate, 3 deserturi, 13 feluri de feluri de paine, 10 preparate cu orez (6 vegetariene si 4 cu carne). Stilul “shakahari” (vegetarian) este si el bine scos in evidenta printr-o selectie de 13 preparate. La acestea se adauga o selectie din bucataria internationala.