Redactorii  metropotam ne-au facut o vizita la restaurant zilele trecute in cadrul careia au savurat mancarurile indiene preparate in bucataria restaurantului indian de Arun Kumar. Ne bucuram ca s-au simit bine la noi, lucru pe care il veti regasi in urma lecturii si in acelasi timp îi felicitam pentru decizia curajoasa pe care au avut-o, aceea de savura din Fhall, preparatul cel mai picant.

Cititi review-ul integral mai jos:

Cat de picant poti manca? Aceasta este intrebarea pe care trebuie sa ti-o pui inainte de a comanda la Agra Palace, excelentul restaurant indian din Pipera. Cei de acolo te avertizeaza – il stii pe Kumar? Atunci stii cat de picant poate gati. Gandeste-te de doua ori inainte de a spune “foarte, foarte picant” pentru ca bucatarul si proprietarul restaurantului, Kumar, te va lua in serios.

Agra Palace Agra Palace

Singurul dezavantaj al Agra Palace este faptul ca nu se afla in centrul Bucurestiului, sa mergem zilnic la el. In rest, nimic de reprosat: mancare foarte buna, servire prietenoasa si darnica in explicatii, atmosfera placuta. Faptul ca e pus unde nu trebuie ne-a fost demonstrat sambata la pranz, cand era aproape gol (noi si o masa la alt etaj). Pacat, nu stiti ce pierdeti. Pe Kumar se poate sa-l cunoasteti. A fost bucatar prin mai toate restaurantele indiene in Bucuresti, a fost bucatar si-n Singapore si sunt multe povesti legate de mancarurile lui.

Ce se vede in primul rand la Agra Palace e atentia la detalii si atentia data clientului. Sa va povestesc: ajung patru oameni obositi sambata la pranz la Agra, se dau jos de pe bicicletele pe care pedalasera din Bucuresti pana acolo, asteptandu-se macar la o privire suspecta. In schimb, a iesit cineva repede, ne-a ajutat sa ne punem bine bicicletele, a glumit cu noi si ne-a invitat sus.

In primul rand, Agra Palace e foarte mare, ai spatiu acolo cat pentru doua nunti indiene. Si-un film. Practic, e vorba de o vila de doua etaje din Pipera (unul pentru fumatori, unul pentru nefumatori), unde gasiti si sali speciale pentru evenimente sau bar.

Mi-a placut faptul ca nu abunda in decoratiuni indiene, ci le integreaza firesc, fara a crea o atmosfera apasatoare. Pe pereti intalnesti elefanti  imensi care iti aduc ceva din farmecul misterios al Indiei. La fel si betisoarele care parfumeaza placut atmosfera, recipientele pentru mancare sau micile statuete.

Agra Palace Agra Palace

Dar gata! Sa vorbim despre mancare, pentru ca de asta am venit la Agra Palace. E autentica, bine facuta, cu ingrediente originale (am descoperit inclusiv o pastaie de cardamom negru, intreaga, cu un gust incredibil), aromata si, daca vreti voi neaparat, foarte picanta. Daca nu… nu.

Agra Palace Agra Palace

Inca de cum ne-am asezat la masa au venit gustarile din partea casei – papadums cu sosuri (pe baza de iaurt) si arpagic murat. Un inceput bun pentru ce urma. Am trecut repede peste faptul ca nu aveau supe, desi tare ne-ar fi fost pofta de una de linte, asa ca am inceput cu niste gustari (altele). Retineti numele asta: pyaz bhaji. Cu  pyaz bhaji (chiftelute de ceapa) ar trebui sa inceapa orice masa, la cat sunt de bune. Nu e doar ceapa, bineinteles, ci si condimente indiene bine presarate.

Agra Palace Agra Palace

Deja puiul pane (murgh pakora) nu mai parea atat de interesant in peisajul culinar de acolo. Dintre gustari, va recomandam sisalata indiana – pare o banala salata tocata marunt, dar nu stiti ce condimente pune Kumar in ea! E un pic picanta si foarte gustoasa. Ne-au placut si samosa, pateurile indiene, umplute cu o foarte gustoasa combinatie de legume.

Agra Palace Agra Palace

A urmat insa felul principal. Aici, doi dintre cei patru metropotami aflati la masa s-au dat mari ca “n-are cum sa fie prea picant pentru noi”. Dupa trei sferturi de Fhall !!! (miel cu ceapa, rosii, ardei iute, ghimbir, coriandru verde, usturoi, ghimbir si condimente picante. Si da, in meniu era scris cu semnul exclamarii si cu un avertisment) au cedat in acelasi timp.

Agra Palace Agra Palace

Fusesera avertizati. Indienii nu se joaca cu notiunea de picant, asa ca pe baietii nostri ziceai ca-i daduse cineva cu boia de ardei pe fata la cat de rosii erau. Totusi, au primit felicitarile chelnerului: numai cei alesi reusesc sa manance trei sferturi de Fhall! Personal nu va pot spune decat ca am gustat putin, extrem de putin, si ca a fost picant, extrem de picant.

Agra Palace Agra Palace

In schimb, Balti Murgh, puiul venit din India de Nord, a fost foarte bun. Picant si el, foarte aromat (aici am gasit cardamom-ul, cu un gust usor afumat), mergea la fix cu orezul cu fulgi de migdale deasupra si cu sofran. Si pestele a fost bun. Impresionati am fost si de Lassan Wala Naan, painea cu usturoi. A venit calda, abia scoasa din cuptor, plina de condimente, de o priveai deja cu respect, ca pe un fel principal in sine.

Agra Palace Agra Palace

Mancarea a fost pusa pe mijloc, chelnerul explicandu-ne ca frumos e sa impartim. Asa am si facut, fiecare isi amesteca ce vroia in farfurie. Tinand cont ca si asa am comandat mai mult decat puteam manca, nu va putem spune nimic despre desert. In schimb, pentru a va racori, va recomandam sa beti lassi sarat – iaurt cu chimen prajit. Bineinteles, ceaiul masala nu poate lipsi de la un restaurant indian.

Agra Palace Agra Palace

Mananci bine cam cu 70 lei, in medie, cu bauturi cu tot. O gustare e 12-14 lei, o supa 11 lei, un fel principal pe baza de pui 27-30 lei, de miel 27- 35 lei, pestele 38-65 lei. Meniul integral il gasiti pe site-ul restaurantului.

La Agra Palace gustati o mica bucatica din India. Din nebunia de arome de unde distingi cu greu ce e sofran, cardamom, coriandru, menta, chimen, nucsoara sau multe altele, ramai cu senzatia unei culturi ce imbina spiritualitatea, caldura, zeii, saracia, izolarea, aglomeratia cu povestile misterioase. De intors, sigur ne vom intoarce la Agra Palace.